Mötesplatsen för dig inom energibranschen, nov, 21 2017
Senaste Nytt

Kärnkraft

Embalse kärnkraftverk är ett av Argentinas två kärnkraftverk. Det ligger på södra kusten av Río Tercero, nära staden Embalse i provinsen Cordoba, 110 km sydväst om staden Cordoba. Kärnkraftverket, som genomgår en omfattande sanering,  är en CANDU-reaktor av PHWR -typ. Reaktorn använder naturligt uran med tungt vatten som kylmedel och moderator. Det har en termisk effekt på 2.109 megawattimmar och en elektrisk effekt på 648 megawatt vilket ger ca 4,5 procent av elproduktionen. Foto: wikipedia, kredit: Mrcukilo
Embalse kärnkraftverk är ett av Argentinas två kärnkraftverk. Det ligger på södra kusten av Río Tercero, nära staden Embalse i provinsen Cordoba, 110 km sydväst om staden Cordoba. Kärnkraftverket, som genomgår en omfattande sanering, är en CANDU-reaktor av PHWR -typ. Reaktorn använder naturligt uran med tungt vatten som kylmedel och moderator. Det har en termisk effekt på 2.109 megawattimmar och en elektrisk effekt på 648 megawatt vilket ger ca 4,5 procent av elproduktionen. Foto: wikipedia, kredit: Mrcukilo

Två nya kärnreaktorer planeras för Argentina

Argentinas sekreterare för kärnkraft Julian Gadano sade till Power Engineering International Digest, att landets regering planerar att starta byggandet av två nya kärnreaktorer under nästa år.  Dessa skulle komma att kosta cirka 13 miljarder dollar, om bygget genomförs inom det närmaste årtiondet.

Det finns också planer på att förlänga drifttiden för det till åren komna kärnkraftverket Candu Embalse. Moderniseringen av Embalse-anläggningen startade i januari 2016 och kraftverket förväntas fungera ytterligare 30 år efter att saneringen blir färdig under andra halvåret 2018.

David Hess, World Nuclear Associations presschef , till höger, nyligen vid en konferens om  kärnkraftens framtid.  Foto: World Nuclear Association.
David Hess, World Nuclear Associations presschef , till höger, nyligen vid en konferens om kärnkraftens framtid. Foto: World Nuclear Association.

”Man kan tala om kärnkraftens renässans”

Den globala kärnkraften växer och kärnkraftindustrins utsikter förbättras igen efter Fukushima-katastrofen. Tjugo nya länder planerar på att utveckla kärnenergin och andra bygger redan sina första reaktorer.

- De första vitryska reaktorerna förväntas starta någon gång under 2019. Läget för kärnkraften i världen är betydligt bättre än många tror, skriver David Hess, presschef vid World Nuclear Association.

Annons